Bare litt spesiellt?

20 des

Åse viste meg en hjemmeoppgave i matte som de hadde fått på kattagimle i dag, og jeg visste ærlig talt ikke hvordan jeg skulle reagere på den.
Vi diskuterte det litt, og den oppfordrer på alle måter til ting som alkohol og hasj. Men på en annen side kan vi forstå læreren også. Det er kanskje en måte å få elevene mer engasjert til å regne disse typer opgaver. Men ærlig talt, det får da være grenser.

Kos deg med oppgaveteksten, og si meg hva du mener etterpå.

Matematikk fra dagliglivet
Ervin og John satt hjemme og slappet av en lørdag. De drakk tre pils hver i timen i tre timer.
a) Hvor mange pils drakk de da til sammen i løpet av 4 timer?
Mens de satt og pilset røyket de hasj. Tobakken de røyket bestod av tre deler hasj og to deler vanlig tobakk. En joint veide 7 gram.
b) Hvor mange gram ren hasj var det i en joint?
Etter 4 timer bestemte de seg for at de ikke orket å sitte hjemme lenger. De ville ut på byen og finne på et eller annet. Før de gikk stakk de innom jernvareavdelingen på samvirkelaget og stjal med seg hver sin øks til en verdi av 300,-. Disse øksene kostet opprinnelig 450,-.
c) Hvor mye var øksene satt ned i i) Kroner ii) Prosent
På vei inn til byen kom de over noen biler. Ervin kondemnerte en Mercedes, mens John nøyde seg med en Ford. Forden kostet ny 260 000,- men Merca hadde en nypris på 540 000,-.
d) Hvor mange prosent dyrere var Merca enn Forden?
Vel nede i byen kom Ervin over en fyllik han ikke likte trynet på. Fylliken satt på en benk og drakk av ei cognacflaske. Det var 2 dl cognac igjen i flaska da Ervin sparka ut fire tenner på fylliken og drakk opp cognacen hans. Fylliken hadde opprinnelig 27 tenner.
e) Hvor mange prosent av tennene mistet fylliken av dette sparket?
f) Hvis vi regner at reparasjonen av tennene kostet kr 1300,- pr. tann, hvor mye måtte fylliken betale selv når det var en egenandel på 1/5 på behandlingen?
g) Det var som sagt 2 dl cognac igjen på flaska. Cognacen holdt 38 %. Hvor mange dl vann drakk Ervin da han drakk opp cognacen?
Mens Ervin moret seg med fylliken, slengte John i ren kjedsomhet øksa gjennom vinduet på en blomsterforretning like ved. Her knuste han to vinduer som var 3, 5 m lange og 2, 2 m høye.
h) Hvor mye ville det koste eieren av butikken å erstatte vinduene når glasset kostet 600,- pr. m2?
i) Lag en perspektivtegning av butikken med det knuste vinduet og de ødelagte blomstene med øksa i forsvinningspunktet.
Senere på kvelden ble de tatt av politiet. De fikk en advokat som var tidligere musiker og medlem av Frelsesarmeen. Han lovet å få dem frikjent, men anbefalte dem å regne ut hvor mye de hadde ødelagt for.
j) Finn ut hvor stort dette beløpet var hvis vi i tillegg til de rene ødeleggelsene av eiendom regner en voldsoffererstatnig på kr 130 000 til fylliken.
k) Hvis vi regner en fengslingstid på 1 mnd. pr. 50 000,- i skade; hvor lenge hadde de to måttet sitte inne hvis vi regner fratrekk på 1/3 for god oppførsel og to uker for varetekt?
Fordel skaden jevnt på de to.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: